YALNIZ BİR AĞAÇ AHLAT






YALNIZ BİR AĞAÇ AHLAT
Anadolu coğrafyasının her yerinde, ovasında, ormanında, dağında, bayırında, bozkırında yer ve toprak seçmeden, en çok çorak ve kurak arazileri seven bir meyveli ağaç türüdür.
İnsan kalabalıklarından uzak yerlerde yetiştiği için şanslı bir ağaçtır. Doğada kendiliğinden yetişir. Meyvesinin tohumundan çıkıp büyüyen ve fazla suyu sevmeyen, ağızlarda buruk bir tat bırakan meyveli ağacımızın adı AHLAT ağacıdır. Anadolu insanı bu ağaca ve meyvesine değer vermiş ve farklı bölgelerde birçok farklı isimle adlandırmıştır. Üzerine armut aşılanabilir. Diğer en çok bilinen adları YABAN ARMUDU veya ÇÖVÜR adıyla anılır.

Çorak toprakların yalnızlık kaderi olan meyveli ağacı AHLAT AĞACI. O bozkırın yalnız ağacıdır. Trakya da veya Anadolu da şehirlerin uzağın da yürüyüş veya piknik yaparken bozkırın ortasında veya tarla kenarların da ilkbaharda çiçek açmış veya sonbaharda meyveli bir ağaç görürseniz onun adı ahlat ağacıdır. O ağacın da dostları ve sevenleri vardır. Kuşlar, Yabani hayvanlar, Küçükbaş hayvan sürüleri birde Çobanlar… Ahlat ağacı yalnızca bu dostlarıyla yalnızlığını paylaşır gözden uzak yerlerde…
İlkbaharda çiçek açan bu ağacımızın meyveleri Sonbaharda olgunlaşır ve yenebilir olgunluğa erişir. Doğada hiçbir kimyasal işlem gübre, ilaç ve hormon kullanılmadan yetişen meyveler yüzde yüz Organiktir. Olgunlaşan meyveler toplanmadığında belli bir süre sonunda yere dökülür. Yaban hayatını oluşturan kuşlar ve gezen hayvanların yiyeceği olur. Ağaç üzerinde olgunlaşan meyveler armut meyvesi şeklini akıllara getirdiği ve anımsattığı için YABAN ARMUDU adı ona yakışır. Normal armut büyüklüğüne erişemez, meyvelerinin büyüklüğü ve iriliği armudun yarısından daha küçük (ceviz büyüklüğünde) meyveler den oluşur.


Olgunlaşmamış meyve görünüşü
Meyvelerinin buruk bir tadı vardır ve çok lezzetlidir. Olgunlaşan meyveleri yemeğe doyamazsınız. Aç karnına tüketildiğinde bağırsaklarda sıkıntı oluşturabilir. Yenilen miktara dikkat etmek gerekir. Sayı ve adet olarak kararında yemek doğru olanıdır.
Olgunlaşmamış meyveler (Yemeye uygun değil)
Ahlat ağacı meyvesi antioksidan ve enerji kaynağıdır. Ahlat meyvesi içeriğinde çok miktar da doğal meyve asidi, şeker ve tanen (ağızda buruk tat bırakan madde) içerir.
Alternatif TIP açısından da insan sağlığına çok çeşitli faydalarının olduğu değerlendirilmektedir.

Seni seviyoruz AHLAT ağacı. Sen bize tek başına bozkırın ortasında yalnızlığı hatırlatıyorsun… meyve vermediğin zaman dostlarının seni unuttuğunu, doğada her şeyin doğa kanununun da yazıldığı gibi, karşılıklı bir çıkar ilişkisi içinde bulunduğunun en güzel kanıtısın sen… 


  Olgunlaşmaya başlamış ağlat meyvesi görselleri...


                                      Meyveler Ekim ayı sonlarına doğru toplanmaya başlar. Ham veya yarı olgunlaşmış meyveler toplanır. Toplanıp olgunlaşmaya bırakılan ve içlerinde yumuşamaya başlamış yenebilecek durumda olanlar seçilerek yenir. 

                                                                         ERDOĞAN AÇIKGÖZ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İYİ BİR ARI KOVANI NASIL OLMALIDIR...?

ANADOLU KAVUNU Bağrıbütün