İYİ BİR ARI KOVANI NASIL OLMALIDIR...?
ARI KOVANI
STANDART ÖZELLİKLERİ …?
"""ARILAR EVCİL OLMADIKLARI İÇİN HER ZAMAN DİKKATLİ OLMAKTA CAN GÜVENLİĞİ AÇISINDAN YARAR VARDIR. ARIYLA ŞAKA OLMAZ. BANA BİR ŞEY OLMAZ DEMEYİN TEDBİRLİ OLUN."
1-ARICILIĞA BAŞLARKEN KOVAN ÇEŞİDİMİZ NE OLMALIDIR?
2-KULLANILACAK
KOVAN AĞAÇ İSE HANGİ ÇEŞİT AĞAÇLAR KULLANILMALI?
3-KOVAN
İÇİ-DIŞI BOYANMALI MI? NE ÇEŞİT BOYA KULLANILMALI?
4-BİR SEZON
KULLANILMIŞ ÇITALI TEMEL PETEK NASIL SAKLANMALI?
ARACILIĞA BAŞLARKEN KOVAN ÇEŞİDİMİZ NASIL OLMALIDIR?
Her coğrafi bölgenin veya ülkenin
kendi iklim yapısına uygun, en kullanışlı, en pratik, en verimli bal ve
arı ürünlerini (polen v.b) almak için kovan çeşitleri, yüzyıllar içinde
değişikliklere uğraya uğraya günümüze kadar gelmiştir.
Bugün Dünya üzerindeki arıcıların
kovan yapılarını ve çeşitlerini incelediğimizde, arıcıların kendi çalıştıkları
bölgelerin bitki, meyve, tarımsal ürünler, çiçek ve iklim yapısına uyumlu
kovanlar geliştirdiklerini görüyoruz.
Her ülke kendi Arı Kovanı Standart
ölçü ve yapısını belirlemiş ve o ülke arıcılarının yararlanması için Kovan
ölçülerini ve Temel Petek ölçülerini kayıt altına almıştır. TS 3409 Fenni Kovan
Standardı. (LANGSTROTH KOVAN)
Ülkelerin kendi şartlarına uygun
standart kovanların dış ve iç malzeme kalitesi, çalıştıkları bölge iklim
yapısı, sabit veya gezginci arıcılık yapma şekline bağlı olarak değişiklikler
göstermektedir.
Geçen yüzyıllarda kullanılan kovan
tiplerinin veya geleneksel Kara kovan tiplerinin hastalıkla mücadelede yetersiz
kalması, arı kayıplarına ve koloni yok oluşlarına neden olması nedeniyle, temel
petek çerçeveli modern arı kovanı çeşitleri (fenni kovan) geliştirilmiştir.
Çerçeveli
(Fenni) Arı Kovanları Standardı TS/3409 Nisan 1979 yılında oluşturulduğunda
Çerçeveli (fenni) Modern Arı Kovanı şöyle tanımlanmıştır.
“ Çerçeveli (Fenni) Arı Kovanı, bal arılarının barınmaları,
çoğalmaları, bal, balmumu ve diğer arı ürünlerinin üretimi için iğne yapraklı ağaç
kökenli ahşap malzemeden insan eliyle yapılmış, dip tahtası, gövde (kuluçkalık,
ballık), çerçeveler, örtü tahtaları, kapak ve bölme tahtasından oluşan
barınaktır.”
Standart Kovan Sınıflandırma
bölümünde Fenni kovanların şekil ve boyutları bakımından;
- Langstroth
- Dadant olmak üzere iki tipe ayrıldığı
belirtilmiştir.
“TS 3409 Kovanın
özellikleri ve yapılışında en önemli yeri olan AHŞAP malzeme özellikleri;
- Sağlam, özürsüz, düzgün, yeni, olabildiği kadar reçinesiz, budaksız, en
az %16 nem oranına göre fırınlanmış, I. ve II. Sınıf iğne yapraklı ağaç kökenli ,
- Arılara zarar
verecek yabancı madde ile bulaşmamış ve yabancı koku almamış,
-
Yapımından sonra eğilmemiş, bükülmemiş olmalıdır.''
TS 3409 Kovan yapılışı için
şu genel özelliklere dikkat çekilmektedir.
“Arı Kovanlarının yapımında kullanılan ahşap malzemenin her iki yüzü
rendelenmiş, dış yüzleri beyaz veya açık renklerde tekniğine uygun olarak
boyanmış olmalı, kovanın bütün parçaları bir biri ile uyumlu bir şekilde
birleştirilmelidir.”
Arı
Kovanlarına ait boyutların ve bu boyutlara ait tolerans sınırları şemalı
çizelgelerde verilen ölçü değerlerine uygun olacağı ve her iki tip kovana ait
bütün parçaların boyutları verilmiştir.
Anadolu Coğrafyasında ekonomik değer yaratan ve arıları strese sokmayan tipte ağırlıklı olarak 2 tip Modern kovan kullanılmaktadır. TS 3409
Anadolu Coğrafyasında ekonomik değer yaratan ve arıları strese sokmayan tipte ağırlıklı olarak 2 tip Modern kovan kullanılmaktadır. TS 3409
1- LANGSTROTH TİPİ KOVAN: Sağlam ağaçlardan yapılır. Kovan gövde kalınlıkları 2,5 cm dir.
Kuluçkalık ve ballık ölçüleri aynı standart parçalardan oluşur. 10 adet temel
petek çerçevesinden oluşur.
Bu tipteki kovanlar gezginci arıcılık sistemi için
çok uygundur. Marmara, Ege, Akdeniz, Güney Anadolu bölgeleri iklim yapısında
yani kışların ılık geçtiği sıcak ve kurak bölgeler için kullanışlıdır. Temel
Petek kullanımına
uygundur.
2- DADANT TİPİ KOVAN: Kış şartlarının zorlu geçtiği bölgelerde çok kullanışlıdır. Kovanlar 12
temel petek çerçevelidir. Çerçeve sayısı-boyutunun ve kovan boyutunun
langstroth tipi modern kovandan büyük olması kuluçkalıkta yumurtlama için daha fazla
gözün olması demektir. Güçlü arı kolonisi oluşmasını sağlar. Dadant kovanlar
iklim şartları gereği 3 cm. duvar kalınlığında yapılmaktadır. Bu kovan tipi
Ülkemizde çoğunlukla Doğu Anadolu bölgemizde kullanılmaktadır. Kovan yapısı
büyüklüğü ve ağır oluşu, gezer arıcılık için uygun görülmez. O bölge sabit
arıcılığı için uygundur. BALLIK bölümü yarım kattır ve Temel petek kullanımına
uygundur.
Bu kovanlar dışında
farklı ölçülerde standart dışı sayılan çok sayıda kovan tipi ülkemiz
arıcılığına hizmet vermektedir.
Bu tiplerden olmazsa
olmazı RUŞET tipi kovandır. Langstroth tipi
kovan büyüklüğünün yarısı kadar ve 5 temel petek çerçeveye sahip ana arı
yetiştirmek, yakalanan oğulu koymak, zayıf kolonileri güçlendirmek,
kışlatmaya az çerçeve ile girerek koloniyi güçlü tutmak, kovan bölme işleri
(suni oğul) için uygun ve en önemlisi Hastalık kontrolü ve karantina için
gereklidir. Her arılıkta ruşet kovan mutlaka olmalıdır.
Son olarak
ERGONOMİK bir arı KOVANI şu özeliklerde olmalıdır.
- Fırınlanmış, budaksız ve reçinesi az kereste kullanılmalıdır.
- Kereste seçiminde ülke orman kaynakları tercih edilmelidir.
- Kereste olarak ÇAM, KÖKNAR, LADİN, KAYIN, IHLAMUR ağaçları kullanılmalıdır.
- Kovan yapımında kullanılan
ahşap malzemenin her iki yüzü rendelenmiş olmalıdır.
- Kovan içi hariç, dış yüzey beyaz veya açık
renklerde tekniğine uygun boyanmalıdır.
- Organik, statik yapılı boyalar
tercih edilmelidir.
- Bezir yağı ile kovan içi ve dışını boyamak arı sağlığı ve kovan
koruması açısından iyi bir tercihtir.
-Rutubeti önlemek için Polenlikli ve Plastik alt tabanlıklı olmalıdır.
-Polen tuzaklı ve ızgara
çekmeceli olmalı. Polen tuzak girişi derinlikli olmalıdır.
-
Paket arıcılığa uygun bölmeli olmalı (Damızlık arıcılık için 3 bölmeli
kapaklı)
-
Gezginci arıcılıkta arı nakilleri için pratik ağız açma-kapama aparatı olmalı.
- Kovan taşıma kilidi çift katlı kovana göre hazırlanmış taşıma gergisi kayış veya zincir ile çok büyük kolaylık ve hız kazandırır.
- Kovan taşıma kilidi çift katlı kovana göre hazırlanmış taşıma gergisi kayış veya zincir ile çok büyük kolaylık ve hız kazandırır.
- Kovanların tamamı kitlemesi kolay ve sabitlemeli
olmalı. Pratik kilit sistemine sahip olmalıdır.
-
Kovan içi rutubeti önleyici gerekli havalandırma deliği-delikleri yeteri kadar
olmalıdır.
ÇITALI SAĞLAM
PETEKLERİN SAKLANMASI
Kovandan çıkarılan siyahlaşmış boş
peteklerin ve kışlatma başlangıcında kovanın tek kata düşürülmesi ile fazlalık
kalan-artan peteklerin saklanma koşulları arıcılara göre farklılıklar
göstermektedir.
Kovan dışında koruma altına alınan
peteklere uygulanan naftalin ve kükürt gibi petek üzerinde yapılan kimyasal koruma
yöntemleri insan sağlığına zararlı olabilmekte ve bal da kimyasal kalıntılar
bırakabilmektedir. (Koku v.b.)
Kovan dışına alınan çıtalı sağlam
petekler için risk taşımayan birçok yöntem ve teknikler arıcılar arasında
yaygın olarak uygulanmaktadır.
Standart petek kullanımı önemlidir. |
Bunları
incelediğimizde;
1- Bu çıtalı peteklerin güvelenmemesi için en iyi yöntem olarak petekleri derin dondurucuda bekletilmesi. En az 24 saat derin dondurucuda tutmak ve diğer bekletilmeyenlerden uzak bir yerde sezona kadar bekletmek.
1- Bu çıtalı peteklerin güvelenmemesi için en iyi yöntem olarak petekleri derin dondurucuda bekletilmesi. En az 24 saat derin dondurucuda tutmak ve diğer bekletilmeyenlerden uzak bir yerde sezona kadar bekletmek.
2- Güçlü bir arı kolonisi oluşturmak. Güçlü arı kolonisi hastalık ve
zararlılarla mücadelede kendi sorunlarını kendileri çözmede başarılıdırlar.
3- Çok sayıda saklanacak peteği olan arıcı için soğuk hava deposunda
saklamak ve ilkbahara-sezona kadar burada saklamak iyi bir çözümdür.(Sabit sıcaklık)
4- Bitkisel
uygulamalar. Saklanacak çıtalı peteklerin arasına Ceviz yaprağı, Lavanta
çiçeği, Kekik ve Defne yaprağı koymak ta etkili bir yöntemdir.
5- Kışın saklanacak petekler,
saklama yerindeki boş kovan içine yerleştirilir ve bir
avuç sofra tuzu kovanın alt kısmına serpilerek koruma sağlanabilir.
6-Temizlenmiş veya yeni kovanların içine saklanacak çıtalı peteklerin
ayrı bir korunaklı havadar yerde katlı kovan şeklinde bir uygulama da sağlıklı
bir sonuç verebilir. Katlar arasının boş bırakılarak ve kovan altındaki taban
tahtasının alınarak içeride iyi bir hava akımı ve sirkülasyonu sağlamak güve
oluşumunu engellemede etkili bir yöntemdir. Hava akımı petekte oluşabilecek
zararlılar için çok önemlidir. Bu sistem arıcı için pratik ve masrafsız bir
uygulama yöntemidir.
Sıcaklık olarak 10’ derecenin altında
saklanan boş petekler güvelenmez.
Boş petekler arıcılar için çok büyük bir
parasal tasarruf aracıdır.
Çünkü arılar ırk ve bölge iklimi, besin kaynakları
göz alındığında 1 kg. balmumu yapmak için 8-21 kg. arası bal tüketirler.
Not: Bu çalışma İSMEK arıcılık kursu ÖDEV çalışması olarak çalışılmış ve hazırlanmıştır. EA
Erdoğan AÇIKGÖZ
Yorumlar
Yorum Gönder