ANADOLU KAVUNU Bağrıbütün


 ANADOLU KAVUNU-BAĞRI BÜTÜN

            Anadolu topraklarında günümüze kadar gelebilmiş yerli tohum çeşitlerimizden olan Bağrı Bütün Kavunumuz un yapısının çoğunluğu sudan oluşur. Kavunun %89 u sudur. Geri kalanı liflerden ve posadan oluşmaktadır. Ortasında çekirdeği saran  dört parçalı blok yapıyı unutmamak gerekir. Ağızlarda kumlu bir his yaratmasının yanında meyve şekeri oranı fazla yoğun değildir. Yani bal gibi tatlı kavun denemez. Yemek için  ağıza alındığında farkını  anlarız.
            Bağrı bütün kavun çeşidimiz çok güzel kokan yerli cins ürünümüzdür. Yemesi ve sindirimi kolaydır. Bağırsakları temizleme özelliği vardır. Anadolu topraklarının bu özel ve özgün  tohum çekirdek yapısına sahip ürünümüzün raf ömrü diğer çeşitlere göre oldukça kısadır. Olgunlaştığında hızlıca toplanması ve pazara sunulması gerekir.  Olgunlaştıkça çevreye yaydığı güzel kavun kokusu artar. Olgunlaştıkça Bağrı bütün kavunumuzun kokusu ve meyve şekeri oranı yükselir. Olgunlaşma devresinde koparılan ve toplanan Bağrı bütün kavunumuz en kısa sürede tüketilmelidir. Tüketilmediğin de yumuşamaya ve çürümeye başlar.
             Kavun Meyvesi içerdiği besin değerlerinin çokluğu ile bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Besin değerleri açısından KAVUN da kolesterol bulunmaz. Kalorisi çok düşüktür. Şeker oranı yüksektir. B1 vitamini, Kalsiyum, potasyum, sodyum mineralleri, A ve C vitamini açısından çok zengindir.

             Kavunlar yapısı gereği gaz yapıcı besinler arasında sayılmakla birlikte her insanda aynı gaz oluşumunu ve etkiyi göstermez. Kavunumuz sulu ve lifli olmasının yanında yenirken miktar olarak kararında yememiz gerekir. Fazla yememiz durumunda bağırsaklarda hareketli anlar yaşanmasına neden olabilir. Lif ve posanın sindirim sistemi tarafından öğütülememesi ve liflerin sistemde parçalanması sırasında gaz oluşumuna yol açar. Kabızlık sorunu olanlar için en doğal tedavi yöntemi olduğu söylenir. Kavun lifleri ve posa kalın bağırsak ta oluşabilecek bakteri plakalarının oluşmasına engel olurlar. Şeker hastalarının, mide ve sindirim sistemi rahatsızlığı olanların fazlaca tüketmesi önerilmez.
                                                                                                            ERDOĞAN AÇIKGÖZ

Yorumlar

  1. Bağrı bütün çekirdeğini nasıl temin edebiliriz

    YanıtlaSil
  2. Tohumu bağrı bütün tohumunu 2 senedir bulamıyom yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İYİ BİR ARI KOVANI NASIL OLMALIDIR...?

YALNIZ BİR AĞAÇ AHLAT